16-01-2023

Сподели:

Становище на БАТОК във връзка с изграждане на нови ВЕИ

Публикуван за обществени консултации проект на Условията за кандидатстване и приложения към тях по процедура BG-RRP-3.006 „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията”

ДО

МИНИСТЕРСТВО НА ИНОВАЦИИТЕ И РАСТЕЖА

СОФИЯ

 

Относно: Публикуван за обществени консултации проект на Условията за кандидатстване и приложения към тях по процедура BG-RRP-3.006 „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията”

Уважаеми Дами и Господа,

 

Обръщаме се към Вас от името на „Българска асоциация за текстил, облекло и кожи” (БАТОК),  сдружение на над 100 фирми и организации от шивашката  и кожарска промишленост със следните коментари и предложения по публикувания за обществено обсъждане проект на Условията за кандидатстване и приложения към тях по процедура BG-RRP-3.006 „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията”:

 

1.         Представяне на документи

Изискването за договор за присъединена мощност с ЕРП и за документи от МОСВ/РИОСВ за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони от съответната компетентна институция /т.12 и т.13 от раздел 24, 24.2. Процедура за сключване на договори за финансиране с крайните получатели и издаване на откази за предоставяне на средства/ да бъде изменено, така че срокът за предоставяне на документите от крайните получатели да бъде съобразен със сложността и времеемкостта по издаването им от компетентните институции.

Извършването на процедурите по-горе следва да бъде в зависимост от одобряването на проектното предложение.

 

2.         Бюджет по процедурата

По данни на НСИ само МСП от сектори B,C, E и F за 2020 г. и 2021 г. в България са близо 54 000. За сектори G, H, I, J, L, M, N, P, Q, R и S МСП за 2021 г. са близо 337 000. Ако средната стойност на проектно предложение е 300 000 лв., по процедурата с текущия бюджет ще бъдат финансирани около 1500 фирми, в това число и дружества със средна пазарна капитализация, за които НСИ не води отделна статистика. В най-оптимистичния вариант ще бъдат финансирани по 750 фирми от сектори B,C, E и F (т.е. под 1,4% от всички МСП) и по 750 фирми от сектори G, H, I, J, L, M, N, P, Q, R и S (т.е. под 0,2%). Това няма да окаже осезаемо и съществено въздействие върху увеличаване на дела на ВЕИ, използвани от предприятията в България, както и върху оптимизацията на разходите им за електроенергия.

 

За да има максимален ефект от процедурата, бюджетът и следва да бъде адекватно увеличен, така че поне 1% от сектор услуги и 10% от преработвателната промишленост да получат възможност за безвъзмездно финансиране на изграждането на фотоволтаични системи за собствена потребление, заедно със съоръжения за локално съхранение. Считаме, че има потенциал за това в рамките на вече планираното изменение на МВУ във връзка с  промените, свързани с отразяването на инициативата REPowerEU на ЕК.

 

3.         Приложими режими държавни помощи

Съгласно Картата на регионалните помощи, част от областите в България получават неблагоприятно по-нисък процент финансиране по Регламент 651/2014 г. От друга страна се очаква от 01.01.2024 г. праговете по Регламент 1407/2013 да бъдат увеличени.

Затова предлагаме в процедурата да се въведе възможност кандидатите да избират между два режима държавни помощи: по чл. 41 от Регламент 651/2014 г. и по Регламент 1407/2013 г. (de minimis). Документите, с които се декларират обстоятелства по Регламент 1407/2013 г. са по-малко на брой и това също така ще намали административната тежест, както за СНД, така и за кандидатите по процедурата.

 

4.         Допустими дейности

Инвестицията да може да се изпълнява върху сграда/имот, които се ползват от кандидата чрез договор за наем или концесия, чиито срокове да са не по-кратки от периода на експлоатация на системата в период на устойчивост на проекта.

 

5.         Критерии за оценка

Коефициенти с 0 в знаменателя

Да се конкретизира кое от двете условия остава, когато при изчисляването на коефициентите, включени в този раздел, коефициентът за дадена година не може да бъде изчислен поради наличието на „0” (нула) в знаменателя, данните от тази година не се вземат предвид: т.е. за годината се приема стойност 0 или тежестта на останалите години се увеличава пропорционално.

 

6.         Условия за изпълнения

6.1       Праг за провеждане на публични покани при СМР

Съгласно чл. 1, ал. 2 от ПМС 80/2022 г. приложимостта на провеждането на процедури с публична покана се отнася до „инвестиции, за които финансирането от Механизма съставлява сума, по-голяма от 50 на сто от общата сума на одобрената инвестиция” и с оглед на това, че размерът на безвъзмездното финансиране по процедурата е по-малък или равен на 50 на сто от общата сума на одобрения проект, предлагаме изискването за провеждане на избор с публична покана да отпадне.

 

6.2.      Размер на междинните плащания

В Договора за финансиране, както и в Условията за изпълнение не е конкретизиран размер на междинните плащания, които могат да бъдат заявявани от КП като процент от одобрения според Договора за финансиране размер на БФП. Ако такъв има, нека бъде конкретизиран.

 

С оглед на гореизложеното се надяваме, че МИР ще вземе предвид нашите предложения и същите ще намерят място в окончателния вариант на Условията за кандидатстване и приложения към тях по процедура BG-RRP-3.006 „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията”.

 

С уважение:

 

ЙОРДАН БЕЛОВОДСКИ

Изпълнителен  директор

БАТОК