12-12-2022

Сподели:

Становище на БАТОК относно увеличението на минималната работна заплата от 01.01.2023 г.

 

ДО

Г-Н ПЕТЪР ЧОБАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ В 48-0 НС

 

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ

НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ В 48-0 НС

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО И КОЖИ” (БАТОК), като сдружение, изразяващо и защитаващо интересите на над 120 фирми и организации от шивашката и кожарска промишленост от цялата страна, се обявява категорично против гласуваното увеличение на минималната работна заплата от 01.01.2023 г.

Мотивите за това наше становище са следните:

1 . Приетият подход за изчисляване на МРЗ не отчита размера на средната работна заплата по региони и икономически сектори.

2. Административното увеличение на минималната работна заплата не отчита нивата на производителността на труда. Видно от официалната статистика на НСИ /Сектор Индустрия, БДС  на един отработен човекочас/ за последните 5 години се наблюдава намаляване на производителността на труда, на фона на което  за същия период МРЗ се е увеличила с близо 55 %. Това води до демотивация на квалифицирания персонал, което се отразява негативно не само върху дейността на фирмите, но и върху икономиката на страната.

3. Увеличението на разходите за труд на фирмите в допълнение с повишените цени на енергоносители, горива, суровини и материали, транспорт и др. ще принуди бизнеса да съкращава нискоквалифициран персонал и/или да премине в сивата икономика, което ще се отрази негативно на социално-икономическата ситуация в страната.

В допълнение изразяваме и нашата подкрепа за позицията на АИКБ в качеството и на национално представителна работодателска организация относно  начина на определяне на МРЗ.

Като се надяваме, че нашето становище ще бъде взето под внимание, оставаме с уважение,

УС на БАТОК

 

АНТОАНЕТА АНТОНОВА

ВАНЬО КОСТАДИНОВ             

ВОЛОДЯ СТОЯНОВ       

ЕЛЕНА ДИЧЕВА   

ЕЛВИРА НИКОЛОВА                

МИГЛЕНА ХРИСТОВА   

МАРГАРИТА СИМЕОНОВА                

СТЕФАН СЕВОВ               

ХИЛДА САВЧЕВА

ЙОРДАН БЕЛОВОДСКИ          

Изпълнителен директор     

 

Адрес за кореспонденция: гр. Кюстендил, ул. Цар Освободител № 168, ет. 3,

тел.: + 359 886 337 875, E-mail: office@batok.org, сайт: www.batok.org